Το παιχνίδι είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξης και της ωρίμανσης των παιδιών, καθώς τα μικρά μας μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι . Πρέπει να παίξουν για να κατανοήσουν την ίδια τη ζωή!

Ξεκινούν πιάνοντας με τα χεράκια τους διάφορα αντικείμενα/παιχνίδια και εξερευνούν τις αισθήσεις που προκαλούνται από αυτά.

Τα αντικείμενα αυτά μπορεί να παράγουν ήχο, να έχουν χρώμα, γεύση, υφή, οσμή και κίνηση.


Καθετί διαφορετικό τους δημιουργεί ανάλογα ερεθίσματα.

Στη συνέχεια τα παιδιά αρχίζουν να χρησιμοποιούν τα αντικείμενα/παιχνίδια π.χ.  κουνούν μια κουδουνίστρα, κυλούν μια μπάλα, πιέζουν ένα μπαλάκι, δαγκώνουν ένα μασητικό (ή τη μαμά!).

Καθώς μεγαλώνουν αρχίζουν να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους και προσποιούνται ότι τα αντικείμενα είναι άλλα πράγματα: Π.χ. παριστάνουν ότι ένα κλαδί είναι ένα αεροπλάνο ή μια κούκλα είναι αληθινό μωρό.

Μαθαίνουν πώς άν κρύψουν ένα παιχνίδι κάτω απο μια κουβερτούλα εκείνο θα εξακολουθεί να υπάρχει εκεί! Και ότι άν κρύψουν τα κλειδιά  της μαμάς κατά την απουσία της, εκείνη θα νομίζει ότι θα τα βρεί στο σημείο που τα είχε βάλει.

Αυτό είναι αρκετά σημαντικό γιατί το παιδί μαθαίνει οτι οι άλλοι άνθρωποι έχουν διαφορετική άποψη από τη δική τους, ότι είναι ξεχωριστοί άνθρωποι και όχι αντικείμενα.

Τα παιχνίδια ρόλων βοηθούν τα παιδιά να μάθουν να σκέφτονται περίπου πώς θα αισθάνονται οι άλλοι σε διαφορετικές καταστάσεις.

Το να φαντάζεται κάποιος πώς νιώθει ο άλλος και να μπορεί να προβλέψει το συναίσθημά του, οναμάζεται θεωρία του νού.