6941404331    2613022578    info@koukouta.gr Δωρεάν για από 29.99€! Άμεση παράδοση!

Τα συναισθήματα και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να τα εκφράσουν άφοβα

Συντάχθηκε την
Κοινοποίηση

Τα συναισθήματα είναι ένας σημαντικός και φυσιολογικός τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι εκφράζουν τις εσωτερικές τους καταστάσεις και αντιδράσεις για τα όσα βιώνουν στον κόσμο γύρω τους. Για τα παιδιά, η έκφραση συναισθημάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς τους βοηθά να αναπτύξουν την αυτοσυνειδησία, τις κοινωνικές δεξιότητες και την ψυχοσωματική ευεξία.

Τα συναισθήματα και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να τα εκφράσουν άφοβα
Εικ.1 - Τα συναισθήματα και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να τα εκφράσουν άφοβα.

Ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βοηθήσετε τα παιδιά να εκφράζουν άφοβα τα συναισθήματά τους είναι τα εξής:

Δημιουργήστε ένα ασφαλές περιβάλλον: Δημιουργήστε ένα περιβάλλον όπου το παιδί νιώθει άνετα να μοιράζεται τα συναισθήματά του χωρίς φόβο κρίσης ή τιμωρίας. Εκφράζετε ανοιχτά την αγάπη και την αποδοχή για την εκδήλωση συναισθημάτων.

Αναγνωρίστε τα συναισθήματα:
Βοηθήστε το παιδί να αναγνωρίσει και να ονομάσει τα συναισθήματά του. Χρησιμοποιήστε λέξεις που περιγράφουν συναισθήματα και συζητήστε για αυτά. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε: "Φαίνεται ότι είσαι λυπημένος. Μπορείς να μου πεις τι σε έκανε να νιώθεις έτσι;"
Ακούστε με ενδιαφέρον:
Δείξτε γνήσιο ενδιαφέρον για τα συναισθήματα του παιδιού και αφιερώστε χρόνο να το ακούσετε. Αποδείξτε ότι τον καταλαβαίνετε και ότι σέβεστε τα συναισθήματά του.
Μοιραστείτε τα δικά σας συναισθήματα:
Μοιραστείτε τα δικά σας συναισθήματα με το παιδί, ώστε να το ενθαρρύνετε να κάνει το ίδιο. Αυτό μπορεί να του δείξει ότι είναι φυσιολογικό και αποδεκτό να μιλάει για τα συναισθήματά του.
Προσφέρετε εργαλεία για την έκφραση συναισθημάτων:
Βοηθήστε το παιδί να ανακαλύψει διάφορες μεθόδους έκφρασης συναισθημάτων, όπως η ζωγραφική, η γραφή, η μουσική, το παιχνίδι ή με τη χρήση πινάκων συναισθημάτων όπως αυτή του άρθρου μας.
Ενθαρρύνετε την εποικοδομητική αντιμετώπιση συναισθημάτων:
Διδάξτε το παιδί πώς να αντιμετωπίζει εποικοδομητικά τα συναισθήματά του. Μπορείτε να του δείξετε τεχνικές αναπνοής, ασκήσεις χαλάρωσης ή να το ενθαρρύνετε να μοιραστεί τα συναισθήματά του με έναν ενήλικα που εμπιστεύεται.

Τί γίνεται στην περίπτωση που το παιδί σας ή ένα απο τα παιδιά σας, είναι στο φάσμα του αυτισμού και οι κανόνες αυτοί είναι δύσκολο να εφαρμοστούν;

Για τα φασματάκια τα πράγματα γίνονται λίγο διαφορετικά όμως πάντα έχουμε ώς στόχο το να ξεκλειδώσουμε το συναίσθημα του παιδιού και να το βοηθήσουμε να μην κλείνεται στον εαυτό του συνέχεια.

Η βοήθεια των αυτιστικών παιδιών στην έκφραση των συναισθημάτων τους απαιτεί μια προσαρμοσμένη προσέγγιση, καθώς οι αυτιστικές διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν τις δεξιότητες κοινωνικής επικοινωνίας και την αντίληψη των συναισθημάτων.

Τις περισσότερες φορές τα παιδιά μας μπερδεύονται και δεν μπορούν να αποκωδικοποιήσουν τις προθέσεις και τα συναισθήματα των άλλων κι έτσι απομονώνονται ή έχουν ξεσπάσματα.

Σημαντικό είναι όχι μόνο να εκφράζονται εκείνα αλλά και να αντιλαμβάνονται το συναίσθημα των γύρω τους. (Θεωρία του νού)

Παρακάτω θα βρείτε ορισμένες συμβουλές για την υποστήριξη αυτών των παιδιών:

  • Χρησιμοποιήστε οπτικά βοηθήματα: Ορισμένα αυτιστικά παιδιά μπορεί να ανταποκρίνονται καλύτερα σε οπτικά βοηθήματα παρά σε λεκτικές εντολές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εικόνες, σύμβολα ή κάρτες συναισθημάτων για να βοηθήσετε το παιδί να αναγνωρίσει και να εκφράσει τα συναισθήματά του. Βοηθάει πολύ και η χρήση πινάκων συναισθημάτων όπως αυτή του άρθρου μας.
  • Μάθετε να αναγνωρίζετε τα μη λεκτικά σημάδια: Τα παιδιά στο φάσμα μπορεί να εκφράζουν τα συναισθήματά τους μέσω μη λεκτικών σημάτων, όπως οι φατσούλες, οι κινήσεις του σώματος ή οι αλλαγές στην αίσθηση. Μάθετε να αναγνωρίζετε αυτά τα σημάδια και να τα ερμηνεύετε ως ένδειξη συναισθημάτων.
  • Παρέχετε δομημένη ρουτίνα και πρόβλεψη: Οι αλλαγές και οι απρόβλεπτες καταστάσεις δυσκολεύουν ούτως ή άλλως τα αυτιστικά παιδιά πόσω μάλλον να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Παρέχοντας μια δομημένη ρουτίνα και πρόβλεψη για τις αλλαγές στην καθημερινότητά τους, μπορείτε να τα βοηθήσετε να αισθάνονται πιο άνετα και να εκφράζουν όλο και καλύτερα τα συναισθήματά τους.
  • Χρησιμοποιήστε απλή και κατανοητή γλώσσα: Όταν επικοινωνείτε με το φασματάκι σας, χρησιμοποιήστε απλή και σαφή γλώσσα. Ειδικά στις δύσκολες φάσεις αποφεύγετε τον περίτεχνο λόγο, τις ειρωνείες ή τις διπλωματικές εκφράσεις που μπορεί να τους προκαλέσουν σύγχυση ή δυσκολία στην κατανόηση. Προτιμήστε μονολεκτική επικοινωνία μέχρι να διαπιστώσετε οτι ηρεμούν τα πνεύματα.
  • Προσφέρετε εναλλακτικές μεθόδους επικοινωνίας: Πολλά παιδιά μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προφορική επικοινωνία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να είναι χρήσιμο να εξερευνήσετε εναλλακτικές μεθόδους επικοινωνίας, όπως η χρήση εικόνων, συμβόλων, αυτοκόλλητων ή η εφαρμογή ενός συστήματος επικοινωνίας με βάση τα εικονίδια όπως τα pecs.
  • Δημιουργήστε μια θεραπευτική σχέση: Μια θεραπευτική σχέση με έναν ειδικό εκπαιδευτή ή θεραπευτή μπορεί να βοηθήσει το αυτιστικό παιδί να αναπτύξει τις δεξιότητες της έκφρασης συναισθημάτων του. Μέσω διάφορων θεραπευτικών πρακτικών, το παιδί μπορεί να μάθει να αναγνωρίζει, να εκφράζει και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του.

    Σημειώστε ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό και οι προσεγγίσεις πρέπει να προσαρμόζονται στις ατομικές τους ανάγκες και δυνατότητες. Συνεργαστείτε με ειδικούς και εκπαιδευτές για να δημιουργήσετε μια αποτελεσματική προσέγγιση που να υποστηρίζει την έκφραση των συναισθημάτων του παιδιού σας.

Είδατε Πρόσφατα

  Εγγραφείτε στη λίστα ενημέρωσης του koukouta.gr

Θα έχετε ενημέρωση, ειδικές προσφορές και άλλα καλούδια απ' ευθείας στo email σας!

Μπορείτε να διαγραφείτε όποτε το θελήσετε, αλλά θα χαρούμε πολύ να κρατήσουμε επικοινωνία μαζί σας.